Aedes Campus

Entrepreneurial City Lab - Learning from Berlin

RBD5734 International Summer Workshop

Berlin, 22-28 May 2017

Organised by: School of Architecture, Chinese University of Hong Kong (CUHK)

In partnership with:

• U-Lab, University of Technology Berlin (TU Berlin)
  • The Metropolitan Laboratory, Aedes Network Campus Berlin (ANCB)
  • Faculty of Architecture, University of Florence (UoF)
  • City Space Architecture, Bologna

Course Instructors are Darren Snow (CUHK) co-organized with Prof. Hendrik Tieben (CUHK)
In collaboration with Dr. Paola Alfaro d´Alençon (TU Berlin) and Dr. Luisa Bravo (UoF & City Space Architecture)

This course offers the opportunity to explore a case study of an Entrepreneurial City. Throughout its turbulent history, Berlin has been an urban laboratory. From Karl-Friedrich Schinkel’s 19th century planning, to speculative tenement blocks, modernist “Siedlungen”, the international building exhibitions of the 1950s and 1980s, to recent co-operative housing and working projects, the city has continually experimented with new approaches addressing changing urban issues. Most recently, it developed innovative approaches to integrate a new arriving migrant population. The Entrepreneurial City Lab will interrogate how this has been achieved and how we can learn from Berlin for contemporary approaches in urban designs.

For further details please visit Aedes Network Campus Berlin on facebook

Einladung zur Buchpräsentation

Ephemere Stadtentwicklung – Neue Handlungsspielräume in der Planungskultur

16. Mai 2017 um 16.30 Uhr
im Foyer des Architekturgebäudes

Straße des 17. Juni 152

Einladung als PDF

Streamscapes – Denke mit/gegen den Strom

Das U-Lab bietet im Sommersemester an der Technischen Universität Berlin ein neues Lehrforschungsprojekt für die Studiengänge Urban Design, Architektur und Stadt- und Regionalplanung an:

Streamscapes ist ein Gewinnerprojekt des Hochschulwettberbs im Wissenschaftsjahr 2016*17 Meere & Ozeane (gefördert durch BMBF & Wissenschaft im Dialog). Wie wäre es wenn alles, was zur Nordsee fließt, umgekehrt flussaufwärts in Berlin mündete? Von Berlin zur Nordsee wird der Gesamtraum kartographisch sowohl auf regionaler Ebene nach prägenden Flussthemen, als auch im individualen, narrativen Maßstab des lokalen Bürgers untersucht. Feldforschung im Juni mit „student-made“ & kommunikation- fördernden Design-Objekten vor Ort.

Mehr Information auf unserer facebook-Seite

Ephemere Stadtentwicklung

Handbuch und Planungshilfe

Zusammen mit der Wüstenrot Stiftung geben Paola Alfaro d’Alencon, Bettina Bauerfeind und Daniela Konrad ein Handbuch zu ephemerer Stadtentwicklung heraus. Die neue Planungshilfe setzt sich mit Denkansätzen und Arbeitsmodellen auseinander, die die Freiräume und Unbestimmtheiten in den aktuellen städtischen Räumen als Stärke begreifen, um nachhaltige Impulse in der Stadtentwicklung zu setzen.

Ephemere Stadtentwicklung bei dom-publishers.com

Elemental

Lehrstuhl der Universidad Catolica de Chile zu Gast beim U-Lab

Presently, Filipe Temtem is an invited researcher at the “Planungslabor: Urban Research and Design Laboratory” of the Technical University of Berlin, Germany and he is part of the "Catedra Elemental” by Pontificia Universidad Católica de Chile, working closely with Fernando Pérez Oyarzún and Alejandro Aravena.

Filipe Temtem is a Portuguese architect, graduated in the Architecture Faculty of the Universidade Técnica de Lisboa. Master in Theory and Practice of Architecture Project, by ETSAB of the Universidad Politécnica de Catalunya, Spain. PHD © in Architecture and Urban Studies, by FADEU of the Pontificia Universade Católica de Chile. As academic, he was involved in projects financed by the FCT and CIAUD of the FAUL. His collaboration with “Grup Internacional de Recerca en Arquitectura i Sociedad” (GIRAS) of the ETSAB is underlined. The Research Visit to the “Planungslabor” takes place within a framework of scientific cooperation between Pontifícia Universidad Católica de Chile and Technical University of Berlin, as part of his doctoral research, carried out in the context of the Phd Program in Architecture and Urban Studies. This research is awarded with the FADEU, VRI and CONICYT financial support and is related to Paola Alfaro d'Alençon, ongoing research on co-operative urban development and transport infrastructure, from an international perspective.

Currently, Filipe is an active member of the OASRS nº 18762 and the co-founder of the “FTTA: Architecture & Design" studio. Served as director of the Design Department and Representation of Architecture Projects (DDRPA) in the housing cooperative "A Nossa Casa". His work at "PR Arquitectura Global" is highlighted by the first prize on the National Contest of Architecture and Public Space "Fundação António Manuel Sardinha", won by the studio. His visits will take place in the TU-Berlin winter term 2016.

Von der Spree zur See über 14 Schleusen

Das Urban Research and Design Laboratory hat bei dem Hochschulwettbewerb im Wissenschaftsjahr 2016/17 als einer der Gewinnerprojekte den Zuschlag für die Realisierung seines Vorhabens: „Von der Spree zur See über 14 Schleusen" erhalten.

Das Meer ist ein räumlicher COMMONS – ein Gemeingut, das die Stadtgeschichte Deutschlands stark prägte. Über die Wasserwege kamen Rohstoffe, Lebensmittel, Wissen und kultureller Austausch. Trotz der Klimaveränderung wird heute das Meer intensiv als Wirtschaftsraum genutzt. Um die Verbindung und Verantwortung aller Bürger zum Meeresraum zu verdeutlichen und zu stärken, planen Architektur- und Städtebaustudenten den Wasserweg von Berlin zur Nordsee im Austausch mit lokalen Akteuren zu erfassen. Es handelt sich um einen direkten, interaktiven, wissenschaftlichen Dialog an ausgewählten Orten den Wasserweg entlang.

www.hochschulwettbewerb.net/die-gewinnerprojekte